Районна прокуратура - Бургас  наблюдава досъдебно производство, по което се

...
Районна прокуратура - Бургас  наблюдава досъдебно производство, по което се
Коментари Харесай

Акция срещу претоварените камиони в Бургаско! Ето какви са резултатите!

 Районна прокуратура - Бургас  следи досъдебно произвеждане, по което се проверяват закононарушения, свързани с претоварване на тежкотоварни транспортни средства. Правната подготовка на закононарушението - предмет  на досъдебното произвеждане е по член 136, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс. То касае застрашаване живота и здравето на водачите на транспортните средства и на жителите. Разследването се организира вследствие на профилирана интервенция, осъществена взаимно от  Районна прокуратура - Бургас и ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас.

В рамките на интервенцията са осъществени 13 претърсвания на обекти в Бургас, Карнобат и Несебър. Иззети са над 400 000 електронни записа, съдържащи номер на транспортното средство, тип на товара, комерсиалните сдружения адресат и спедитор и други Иззета е и документи от пет търговски сдружения - пътни  листи, товарителници, кантарни бележки, информации за транспортните средства. Те касаят интервал от последните 12 месеца. Разпитани са и голям брой лица, в качеството им на очевидци.

Данните бяха обявени пред медиите през днешния ден от прокурор Георги Чинев - административен началник на Окръжна прокуратура - Бургас и старши комисар Калоян Калоянов - шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Бургас.

Извършен е разбор на аргументите, довели до всички пътнотранспортни катастрофи с присъединяване на тежкотоварни коли с маса сред 18 и 40 тона, зародили в бургаски район през последните пет години. Става дума за общо 86 катастрофи, при които са починали 17 лица, а ранените са 117. От осъществените експертизи е открито, че една от аргументите, довела до тях е претоварването на тежкотоварните коли.

Установено е също по този начин, че претоварването е и причинна за дисторция и разрушение на пътната настилка на републиканската и общинската пътни мрежи, което води до годишни ремонтни действия, заплащани от съответния бюджет. Справките демонстрират, че през последните пет години сумите за поправки за нарушена пътна настилка, породена от претоварването на тежкотоварни транспортни транспортни средства, възлизат на над 41 милиона лв..

 Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов прибавиха се сплотиха към тезата, че с изключение на търсеното на персоналната виновност, задачата на провежданото следствие е и да откри способи и благоприятни условия за решение на хроничния проблем с претоварването на тежкотоварните коли, които са свързани и с промени в съществуващата нормативна уредба.

Те прибавиха, че през последните години на територията, попадаща в компетентността на Районна прокуратура - Бургас, следствие за  закононарушение по този текст от наказателния кодекс не е провеждано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР